Vilka är vi?


Vi, Lars och jag flyttade till Hartzö 2020. Vi arrenderar jordbruket på en skärgårdsö i Nyköpings skärgård. Det är ca 8 km ut på havet. Hela området ingår i Hartsö-Enskär naturreservat. Våra djur betar även mindre öar i närheten.

Vi har Helsingefår i genbank G2727 samt gutefår. Från och med 2022 kommer vi även ha korsningslamm gute x dorper. Vi har även nötdjur av olika raser. Övervägande köttraskorsningar men även en fjällnära kviga, Månsken med sin kvigkalv, Månskära , en fjällko/fjällnära korsning, Krusa, en fjällko Flora och en fjällnära äldre ko Lavendel och inte minst fjälltjuren Hicke. Drömmen är flera fjällkor men det dröjer ett tag tills vi kommer dit. Vi jobbar sakta men säkert mot det målet. På gården finns även några hönor och tuppar av rasen Hedemora höns som är köpta från en genbank samt några höns av blandras som är kläckta i maskin här på Hartzö.

Sedan 2008 föder vi upp Engelsk springer spaniel och 2015 utökade vi kenneln med Griffon Fauve de Bretagne under kennelnamnet Lilla Blidkullas. Kennelnamnet har vi haft sen första ESS kullen föddes 2008 och 2020 föddes första griffon fauve kullen. 

Lars jobbar heltid här hemma med lantbruket och skogen, kör skärgårdstrafiken för Sörmlandstrafiken, kör transporter av foder, djur mm med pråm samt sköter uthyrningen av våra stugor vi har till uthyrning. Han är verkligen en allt-i-allo som fixar det mesta. Jag Pia är biolog och jobbar heltid som kommunekolog i Nyköpings kommun och har jobbat många år på länsstyrelsen i Östergötland med betesmarker och slåtterängar på jordbrukarstödsenheten men även som rådgivare på landsbygdsenheten med bland annat restaurering av betesmarker och slåtterängar. 

Vår mål är att vi ska ta till vara på så mycket som möjligt av vad naturen och djuren ger så hållbart som möjligt. Så mycket som möjligt av djuren tas tillvara ull, skinn och kött. Så det finns för det mesta lamm- och fårkött till salu som är slaktat och vacuumpackat på Vikbolandsstrut. Korv gjort på vårt fina lamm- och tackkött finns till försäljning. Korven är tillverkad på Agetomta gård.
 Det finns ullgarn, både från helsinge- och gutefåren.  Skinn finns oftast hemma, i fler färger, bruna, vita, skäckar, grå och svarta.
Råull (det vill säga orensad och otvättad ull) till hantverk och trädgårsull finns oftast året runt. Genom att köpa och förädla ullen kan du hjälpa till att vi kan hålla dessa djur i genbank.
Vi erbjuder även guidningar, jaktupplevelser, skärgårdsturer, stuguthyrning mm. efter överenskommelser,  På sikt hoppas vi även kunna erbjuda skogsbad för mindre grupper, besöksverksamhet på gården där man aktivt kan delta i vissa sysslor eller bara njuta av lugnet som infinner sig när man klappar ett får på en klippa vid havet. 


Pia och fåret Blenda
Pia och fåret Blenda
Lars och fåret Belinda
Lars och fåret Belinda

TRADITIONELLT SKÄRGÅRDSJORDBRUK

Vi bedriver traditionellt skärgårdsjordbruk med små svårbrukade åkrar, mycket naturbetesmarker med mosaikbeten, särskilda värden, skogsbeten, slåtterängar mm. Vi transporterar får och nöt till andra öar i närheten som också betas. Vi försöker ha så många ben som möjligt att stå på så att även jag Pia kan gå ner i tid och börja jobba mer regelbundet på gården och förädling av produkter.

Korttidsuthyrning av stugor på vackra Hartsö. Ta med din kajak för en paddlingshelg i vacker skärgårdsmiljö 

På Hartsö gård, som är ett levande skärgårdsjordbruk med lantrasfår, kor, höns, hundar och katter, kan du hyra en stuga i en natt eller flera. 2016 utsågs Hartsö till Sörmlands vackraste plats. Det finns en markerad vandringsled, två grillplatser med bänkbord och två utsiktsplatser, Hargberget och Bötberget på ön. Hela ön ligger inom Skärgårdsreservatet Hartsö-Enskär.

Vi har 2 olika stugor och ett rum att hyra, totalt 10 sängplatser. Enkel standard med utedass och tillgång till sommarvatten och en dusch i anslutning till stugorna. 


Tillgänglighet

Bilparkering vid Studsviks eller Källviks brygga. Hartsö trafikeras av anropsstyrd skärgårdstrafik vissa dagar se turlista här https://www.sormlandstrafiken.se/res-med-oss/anropsstyrd-trafik/skargardstrafik/ eller kontakta värden för transport om det är annan dag ni vill åka.